Microsoft, geçtiğimiz hafta beklenmedik bir kararla Mayıs 2025 itibarıyla öne çıkan markalarından Skype’a veda edeceğini duyurdu. Microsoft’un yayınladığı habere göre kullanıcıların belirtilen tarihe kadar Skype hesaplarını Microsoft Teams hesaplarına taşımaları öneriliyor. Yani görünüşe göre Skype tarihe karışacak; Microsoft Teams efektif olarak Skype’ın yerini alacak. Peki Skype neydi? Teams bu göreve uygun mu? Microsoft bu ani karara nasıl vardı? Gelin beraber inceleyelim.
Skype Nedir?

Geçtiğimiz senelerde dijital dünyayla içli dışlı olan çoğumuz muhtemelen Skype’ı biliyor. Microsoft’un 2003 yılında piyasaya sürdüğü bir VoIP(IP üzerinden sesli iletişim) sesli sohbet programıdır. Daha önce hiç kullanmadıysanız da lisanslı bir Windows’a hâlihazırda yüklü olan programlardan biri Skype. Kendisi döneminin VoIP hizmetini sunan nadir platformlarından biri ve dönemin güvenilen markalarından Microsoft’un bir ürünüydü. Yüksek hacimli pazarlama gücü, Skype’ı zamanında kendi piyasasına hakimiyet kurmuş bir platform hâline getirdi. İş, eğlence ve oyun sektörü gibi çeşitli kullanıcı kitlesi olan Skype, son yıllarda popülerliğini yitirmişti. Sebep olarak hem daha çok tercih edilen alternatifler çıkması hem de Microsoft kaynaklı aksaklıklar sayılabilir. Bu yüzden de sonunda Microsoft, Skype’a veda ediyor. Şimdilerde yüzüne dönüp bakmadığımız yılların emektarı, ömrünü doldurmuş; çıkacağı son yolculuğuna uğurlanmayı bekliyor.
Skype’a Ne Oldu?
Peki ne oldu da bu tanıdık sima piyasadan sessiz sedasız kaybolmaya başladı? Aslında bir değil birçok şey oldu. Öncelikle Skype’tan uzun vadede faydalanmış kullanıcıların bildiği gibi kendisi pek de optimize bir program değildi. Hele ki 2000’lerin mütevazi sistemleri için epey baş ağrıtan, yorgunluktan işlemciyi ter içinde bırakan bir yazılımdı. Bunun üstüne Microsoft’un güzel her şeyi kurcalayarak daha kötüye çekme anlayışı da eklenince ve piyasaya da sayısız yeni yüz, yeni alternatifler girince çoğu kullanıcı gemiyi terk etmeye başladı. Kısacası, Skype gün geçtikçe hizmet kalitesi ve performans gibi kriterler bağlamında yeni rakiplerinin hızına yetişemedi ve Microsoft bunu düzelteyim derken daha da katlanılamaz bir hâle getirdi ve Skype’a veda etti. Şimdi ise 2010’dan beri format yüzü görmemiş devlet memuru bilgisayarları dışında çoğu bilgisayardaki yerini kaybetmiş durumda.
Microsoft Teams ve Skype Entegrasyonu
Covid-19 salgınında herkesin evine kapanıp günlerce hatta belki aylarca temiz havaya çıkamadığı dönemlerde okullar, iş yerleri ve toplulukların fıldır fıldır dijital olarak buluşabilecekleri; faaliyetlerini uzaktan yürütebilecekleri bir platform aradıkları ve her gün yeni bir alternatifin peyda olduğu dönemi hepimiz çok iyi hatırlıyoruzdur. O zaman Microsoft Teams’in de o dönemin yıldız isimlerinden biri olduğunu gayet iyi hatırlıyorsunuzdur. 2016 yılında çıkan Teams, hâlâ çoğu resmi kurum tarafından uzaktan görüşmeler ve dersler için kullanılmakta. Teams aslında daha çok iş dünyasında Slack’e rakip olacak bir programdı. Fakat 2019’da ortaya çıkan Covid salgını, Microsoft’un ekmeğine tam anlamıyla yağ sürdü. Şimdiyse video görüşme pazarının %32,29’una kurduğu hakimiyetle ve 2024’te üretmiş olduğu 77 milyar dolarlık ticari payıyla dijital dünyaya nam salmış hâlde.
Teams’e Geçiş Nasıl Olacak?
Şimdi sıra Skype’a veda etmeden önce bilmeniz gerekenlerde. Batan gemiyi henüz terk etmediyseniz Skype’a giriş yaptığınızda giriş ekranında Teams’e geçiş yapmanız gerektiğine dair bir bildirimle karşılaşacaksınız. İletilen bağlantıyı takip eden kullanıcılar Microsoft Teams’i bilgisayarlarına yükleyip Teams hesapları oluşturacak. Ardından basit birkaç adımı (next > next > next) takip edip tüm Skype verilerinizle Microsoft Teams’e geçebilirsiniz. Son olarak, henüz Skype’a elveda demek istemeyen arkadaşlarınız mı var? Hiç problem değil. 5 Mayıs 2025 tarihine kadar iki platform kullanıcıları birbirleriyle sorunsuz olarak görüşebilecek. Ancak unutmayın ki 5 Mayıs’a kadar hesabını taşımamış arkadaşlarınızla yapacağınız bir sonraki görüşmeniz son görüşmeniz olabilir.
Microsoft, bu konuda detaylı bilgilerin bulunduğu bir rehber sayfasını web sitesinde yayınlamış durumda. Adımların ve sürecin detayları hakkında daha kapsamlı bilgi almak için buradaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
Güzel bir yazi emeğinize sağlık